Selasa, 20 Julai 2010

PJ Car Sunday Sales : Mencari BMW terpakai


BMW atau disebut Bayerisch Motoren Werker dalam bahasa Jerman adalah pilihan popular pengguna kereta segmen mewah di Malaysia. Varian yang dibawa masuk ke dalam Malaysia boleh berupa CBU atau CKD. Jadi nak beli BMW second hand, kena sabar dan tidak boleh terburu-buru macam beli baju. Saya sendiri menghabiskan masa dekat 4-5 bulan untuk survey barulah berjumpa dengan kereta idaman.

Jadi,di mana nak mulakan pencarian BMW ? Saya jenis yang suka tengok kereta depan mata tanpa gangguan dealer. Jadi pilihan saya yang pertama ialah PJ Used Cars Sunday Sales yang terletak di Petaling Jaya









View Larger Map


Di PJ Car Sunday Sales, perniagaan bermula dari pukul 9am dan berlarutan sampai ke 2pm. Dan aktiviti ini hanya diadakan pada hari Ahad sahaja. Suasana memang meriah, berderet-deret  kereta dari owner dipamerkan untuk dijual. Biasanya akan ada tanda harga yang dibekalkan oleh pihak MPPJ untuk penjual kereta.

Kebiasaannya penjual terdiri dari kalangan pemilik asal kereta, tapi kini banyak pula dealer kereta yang menyamar.

Yang bestnya di sini, harga kereta jauh lagi murah dari yang diiklankan di akhbar atau internet dan boleh jumpa terus jumpa owner asal kereta.

Panduan untuk beli BMW
1. Kalau pandai baca chassis, try tengok dari luaran. Ada tak perbezaan chassis yang ketara. Kenapa ? Takut kereta accident

2. Tanya CBU atau CKD. Kalau CBU minta owner asal tunjuk salinan AP. Kalau CBU, cuba untuk memilih kereta dari UK sebabnya, kereta dari UK datangnya CBU dari kilang di Germany.

3.Cuba tengok getah cermin. Kalau getah keras, maknanya kereta selalu sangat bawah panas. Kalau boleh avoid kereta macam ini.

4. Test semua power windows, terutamanya driver dan passenger side. Kalau ada bunyi ktak-ktak, itu tanda bracket nak rosak.

5. Try minta kunci, dan turn on ignition, tapi jangan start dulu. Kalau ada dengar bunyi bising macam sesuatu yang bergesel, itu tanda bateri nak rosak. Kedudukan bateri BMW terletak di bonet belakang ( E46, E39 )

6. Masa kunci dah on, cuba tengok display di dashboard. Cuba tengok mileage. Kalau boleh, elakkan beli kereta mileage yang tinggi.

7. Cuba try tengok on board display warning, kalau ada tulis transmission error, baik tak payah beli, gearbox kereta dah nak jahanam ( prepare 8k untuk E39 )

8.Cuba start enjin kereta, idling sepatutnya tidak mengegarkan kereta. Kalau enjin 6 silinder, cuba dengar bunyi bising bawah kereta, kalau ada bunyi bising, something wronglah tu.

9. Cuba pulas steering kereta end to end, sepatutnya tak ringan dan tak begitu berat. Kalau terlalu berat, maksudnya power steering dah nak rosak.

10. Suruh owner buka hood enjin dan tengok kipas radiator. Kalau dia berpusing perlahan dan bergoyang, tandanya motor kipas dah nak rosak.

11. Waterpump radiator asal mudah rosak, cuba tanya owner pernah ganti water pump radiator.

12. Cuba perhatikan tepi enjin, ada tak leaking minyak enjin. Kalau ada, dah tentu kena top overhaul. Nak pastikan leaking atau tak, pergi ke ekzos kereta dan tengok warna asap. Kalau putih , tandanya dah leaking. Cuba bau asap yang keluar pakai tangan, sepatutnya bau tidak hangit macam terbakar.

13. Cuba tengok kehausan tayar setiap kereta, patutnya kehausan tayar kiri dan kanan mesti sama. Kalau tak sama, tandanya suspension dah rosak.

14. Kalau boleh, elakkan beli BMW yang diubahsuai, contohnya kalau pakai RIM 18/19 inci, dah tentu tekanan berlebihan ke atas sistem gantungan, absorber dan sebagainya. Cari yang standard kilang sahaja.

15. Anda mencari E39 M Sport yang original ? Pastikan dapat seat bucket, original BMW bodykit, lampu hella depan dan belakang , suspension yang lagi keras, steering sukan 3 spoke dan door pillat warna hitam ( bukan krom )

16. Untuk detect gearbox dah ok atau jahanam, kena suruh owner bawa kereta. Cuba tengok gearshift dia, kalau jerking something wronglah tu. Nak lagi bagus bawa kereta ke mekanik BMW, upah RM100 ker suruh dia check gearbox pakai OBC reader.

17. Cat asal atau bukan ? Kalau bertukar cat, tanya owner kenapa dia mesti tukar warna kereta. Biasanya kereta accident aja tukar cat.

18. Service manual mesti diperiksa, apa major service yang pernah dibuat. Kalau pernah overhaul gearbox, tanya warranty tinggal berapa tahun/km.

19. Kalau pakai sport bumper, cuba ketuk, kalau keras dan bunyi kosong, itu tandanya pakai bumper cap ayam, bukan original M-Tech.

20. Lampu pula sepatutnya buatan Hella, bukan buatan Taiwan.

21. Kalau boleh cari BMW yang ada tirai belakang,pintu belakang. Harga RM4k tau aksesori ni.

Ingat senang nak beli BMW yang kondisi baik ? Sebaiknya bawa kawan tolong checkkan atau mekanik. Kebiasaanya used car tak suka kereta mereka di bawak ke mekanik, jadi bawalah mekanik datang check. Bawa sekali OBC reader.

BMW E46 facelifted 

BMW E46 Pre Facelift ( tengok lampu signal )


BMW E46 318i Breyton 19" @ 93k, memang cun

BMW E46 pre facelift

BMW E39 520i SE siap dengan ori M5 bumper

 BMW E39 525i + minor mods

2003 BMW E46 325i selling at 110k ( mahal )

Mercedes C43 AMG 2300cc @ RM70k

Original Mercedes C43 AMG

BMW E39 523i
BMW E46 325i model 2001 selling at 80k ( nego )

32 ulasan:

  1. as salam bro azril, sy ni cadang2 nk pakai e46 318i cc 1.9. apa pdpt bro mengenai kete ni. sy harap bro dpt membantu sy dlm soal ni. kalau bro nk reply, sila email kat sy - maxpain_cps@yahoo.com

    bantuan amat2 sy perlukan...

    BalasPadam
  2. 318 xde masalah...enjin ok...xpower sgt tp cukup power top speed blh dapat 210..kalau nasib baik blh samp 230....minyak enjin br satu tong je..tp 318ni byk versi...gearbox senang je nk check kt tengok nat kt bawah bekas buka atau x...pastu tengok juga penyejuk gerbox sebelah kiri bawah sekali ok atau x..mcmmana nk tgok buka tudung radiator tengok ade minyak x dkt airtu kalu ada maknanya gear box dah masuk air...kalu boleh pasbeli ganti penyejuktu dalam 500 je...dari nk buang sekurangnya 10ribu...lain2 problem tingkap kuasa selalu rosak....tp xmahal dalam 200je...

    BalasPadam
  3. e46 sy guna sampai sekarang model 325 pastu bini pakai e46 318 tahun 2000..dua2 ok...xde masalah cuma kita xblh lenjan mcm waja atau wiralh...sy juga ada simpan model e34 525 dauble vanos.. memang power tp skrg dah simpan dalam garaj sbb minyak dy kuat..bknlh kuat sgt cuma body dy berat..naik memang best dari e60...memang 5s sejati xmcm e60 skrg dy banyak sportkn ketatu...e90 dalam perancangan ingat nk cari yg 323...power jg 323 tp sebenarnya 325.. cm 325 tu versi sport...memang ok cm byk sgt sistem dy itu yg takut....i drive..tp paling baik sy cadangkan cari bm e46 atau e36 dl...kalau duit lebih ambil yang 325 kalau nk jimat 318 dahlah tupun xblh habis tekan..penah sy try 318 wife punye blh cecah 220km blh ikut bmw e46 325...potong xlehle dy power lg.. stabil...memang sejiwa dgn kita...e46 memang model 3 yg paling baik..bodypun cantik pastu kita blh naik taraf dy sbb dy dicipta untuk mudah untuk di naik taraf..ok bye salam...bmw memang best datangle ape ketepun japan nye berapa powerpun ketetu tp bmw memang best...buka mata wanita...haha... cuma satu je janganlah rojakkan bmw kita...masukkan engine japan kat dy..memang murah blh dapat hp berganda2 tp sebenarnyer ketatu bkn bmw lg kita nk panggil ape btoyoka...lgpun semua sistem akan hilang cuma tinggal belakanje.. pastikan kiat kekalkan naik tarafje dh cukup...

    BalasPadam
  4. salam bos..sy mmg x sbar2 nk angkat e46 nie..klau bro bleh tlg sy amat berbesar hati..bro stay area KL ke?

    BalasPadam
  5. bro..e36 318 parts dia mahal lg x?

    BalasPadam
  6. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  7. Slm...nk tye mcm ner nk tgok condition utk bmw 5s msport?

    BalasPadam
  8. bro , saya nak pakai 328i e46 oke tak .. boleh bgi penjelasan tak pasal keta ni..sebab yg sye nk beli ni dri kawan mekanik sye..dia jual agak murah sikit berbanding di tpt yg lain..so mcm mana tuan..harap dapt tolong..

    BalasPadam
  9. Tuan..bmw e90 320i/d tolong share info..hajat dihati nk beli yg used je

    BalasPadam
  10. Tuan..bmw e90 320i/d tolong share info..hajat dihati nk beli yg used je

    BalasPadam
  11. Tuan..bmw e90 320i/d tolong share info..hajat dihati nk beli yg used je

    BalasPadam
  12. Assalamualaikum tuan. Saya hazeem dri wangsa maju.. Saya nak tanya pendapat sebelum beli kreta2 ni
    *Bmw 318ci(couple door)
    *Bmw 325i
    *Nissan fairlady
    .. Ciri2 idaman saya Kalau boleh Azim nak ciri2 ni
    -Auto crius
    -Both gear(Azim kdang2 pakai)
    -Minyak save(Azim suka travel)(penting)
    -paddle shift( kalau dapatxdpt xpe)...

    Kreta yg mna sesuai untuk saya? Harap balas secepat mungkin..

    BalasPadam
  13. Assalamualaikum tuan. Saya hazeem dri wangsa maju.. Saya nak tanya pendapat sebelum beli kreta2 ni
    *Bmw 318ci(couple door)
    *Bmw 325i
    *Nissan fairlady
    .. Ciri2 idaman saya Kalau boleh Azim nak ciri2 ni
    -Auto crius
    -Both gear(Azim kdang2 pakai)
    -Minyak save(Azim suka travel)(penting)
    -paddle shift( kalau dapatxdpt xpe)...

    Kreta yg mna sesuai untuk saya? Harap balas secepat mungkin..

    BalasPadam
  14. gearbox sy dh rosak pening byk tempat pg kata nya rosak. dlm dua minggu sy sudah tukar 3 kali gear box tp lampu kuning tetap menyala jgk pening dibuat nya.. computer box dh tukar, pun sama jgk. model e36 328i from penang so siapa2 tahu pomen yg bole tolong tgk plzz bgthu tahir 0176777416

    BalasPadam
  15. Saya nk jual bmw e34, ..sape2 minat blh cintact saya..biasanya orng pencen suka keta camni..

    BalasPadam
  16. salam bro..klau nk pkai bmw z4 tp gaji 4500 boleh x?nk minta pendapat ckit dan kedai mane yg patut sy kunjungi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak baloi bro..bulan2 tinggi tu,baik ambik model 3series punya..cuba budget monthly boleh bayar berapa,jgn gunakan 80% duit gaji jadi hamba kereta..huhu

      Padam
  17. Hairi Mnor...dah beli ker bmw 320d e90..saya berminat jugak model tuh?

    BalasPadam
  18. saya inggin mencari sebuah jentera untok kegunaan keluarga..jentera yang saya inggin mencari adalah sebuat BMW model E36 2.0cc atau 2.5cc.anggaran 10k..jika lebih dari bajet yang saya jangkakan itu..boleh la buat bayaran angsur2 bulan..jika ada sila la hubungi saya di talian 017-4709035..urgent demi keseleksaan keluarga.

    BalasPadam
  19. saya inggin mencari sebuah jentera untok kegunaan keluarga..jentera yang saya inggin mencari adalah sebuat BMW model E36 2.0cc atau 2.5cc.anggaran 10k..jika lebih dari bajet yang saya jangkakan itu..boleh la buat bayaran angsur2 bulan..jika ada sila la hubungi saya di talian 017-4709035..urgent demi keseleksaan keluarga.

    BalasPadam
  20. Pengalman sy pakai BMW e46 ni sgt beat...cuma jujur nya pd pendapat sy...kalau jenis bawa laju...hari2 jalan...
    Pki 325 manual...sy dlu pakai auto..ssh nak jaga...kalau kaki mody nk pki spotrim besar...pun baik pakai manual...sbb manual ssh nk rosak...nk jaga senang...andaikata rosak pn..service x mahal sgt..dn x perlu tukar gearbox..tpi klu auto..sekali dh rosak...akan dtg mngkin boleh cepat rosak...tension...
    Just pndgn sy je..sbb sy dh berhabis duit dgn masalah ni...

    BalasPadam
  21. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  22. AsSalam Tuan, tqvm info anda sgt membantu. Kalau boleh nk bwk tuan masa g tgk kete sebelum beli. Sudikah agaknya tuan?

    BalasPadam
  23. Assalamualaikum pada Tuan/Puan

    Kami adalah sebuah syarikat yang menawarkan perkhidmatan penundaan kereta sekiranya berlaku kerosakan dalam sebarang kes kerosakan pada mana-mana lokasi di seluruh Malaysia...

    Kami pakar dalam menawarkan Kad Keahlian Khidmat Penundaan Kereta (Car Resque) sekiranya berlaku kerosakan dimana2 jalan diseluruh Malaysia...

    Senarai pakej seperti dibawah..

    Pakej A :
    Serendah RM 100 setahun

    - Khidmat Towing percuma setiap kali berlaku kerosakan dalam tempoh setahun.....


    Pakej B:
    Serendah RM 148 setahun

    - Khidmat Towing percuma setiap kali berlaku kerosakan dalam tempoh setahun....
    - Kad keahlian Car Resque Touch N Go....
    Atau
    - Insuran PA Rm 50,000 setahun


    Pakej C:
    Serendah Rm 198 setahun..

    - Khidmat Towing percuma setiap kali berlaku kerosakan dalam tempoh setahun....
    - Kad keahlian Car Resque Touch N Go.....
    - Insuran PA Rm 50,000 setahun


    *Semua perkhidmatan sah utk 1 tahun.....
    *hanya kereta yg berdaftar dilindungi....
    *cover utk seluruh negara..
    *percuma sehingga Rm200 setiap kali tundaan dalam tempoh setahun
    *Terbuka untuk individu, Persatuan, Koperasi, Pertubuhan, Yayasan, Kelab2, syarikat atau jabatan2....

    Sila PM atau hubungi saya untuk mendaftar...
    e-mail : ebizz2012@gmail.com
    Terima kasih......"

    BalasPadam
  24. Boleh bagi info utk E90 5s 520i tahun 2006

    BalasPadam
  25. Maintanan e46 ini mahal x sekarg

    BalasPadam
  26. Maintanan e46 ini mahal x sekarg

    BalasPadam
  27. kalau 320i e90 mcm mn maintainance nya? Boleh sapa2 komen?

    BalasPadam
  28. Nak minta pendapat untuk BMW E90 320i mcm mne maintenancenya, spare part, masalah yang palin kerap ditemui, dari segi harga jualan balik, sesuai tak beli mofel ni.?

    BalasPadam
  29. Nok minta pendapat utk BMW E90 mcmana maintenacenya, spare part masalah yg paling kerap.

    BalasPadam