Isnin, 26 Julai 2010

Menggunakan Squid dan Dansguardian untuk tapis porno demi keselamatan anak-anak




Saya sedang menggunakan perisian Open Source Squid sebagai proxy server yang membaca data yang diberikan Dansguardian untuk membina sistem penapisan porno selepas membaca saranan Tun Dr Mahathir dalam blog beliau.

 Bagaimana ? Baca tutorial seterusnya ....




Prosesnya dalam Linux Centos 5.2

1. Install Squid


2. Install Dansguardian


3.Configure Squid untuk accept connection dari 0.0.0.0
# /etc/squid/squid.conf
# And finally deny all other access to this proxy
http_access allow localhost
#http_access deny all
http_access allow all

4. Buat folder cache untuk Squid


5. Run service untuk Squid


6. Run service untuk Dansguardian


Setakat ini, Squid akan beroperasi di port 3128 dan danguardian dia port 8888 secara default. Jadi untuk menguji sistem Content Filtering ini, kita perlu ubah setting di dalam browser Mozilla.
Alamat proxy : 192.168.1.5:8888 
 
 
7. Sekarang Mozilla firefox sudah menggunakan alamat Proxy server dari  192.168.1.5 ( server saya ). MAri kita cuba test dahulu connection. Cuba buka alamat porno http://porntube.com .

8. Berdasarkan mesej yang terpapar di browser Mozilla, nampak gaya Content Filtering server berjaya menapis akses ke laman tersebut.

9. Cuba lihat log dalam fail /var/log/dansguardian/access.log

Seterusnya, anda boleh search Google untuk bagaimana lock setting Mozilla atau semua browser dalam PC supaya tidak boleh diubah oleh anak-anak.

Untuk Usahawan Tekno
Bagaimana nak jadikan Content Filtering sebagai bisnes ?

Fahami fungsi proxy & cache server.
Secara ringkasnya proxy server ialah laluan tikus ke dunia luar untuk mendapat akses yang lebih laju dan tanpa sekatan. Bayangkan melihat video Youtube dengan pantas dengan broadband Celcom, Streamyx 512 atau JARING Flite. Untuk membolehkan video Youtube di'localised' kan kandungannya di Malaysia, cache server perlu 'copy' fail video tersebut ke dalam server di Malaysia dan kemudian subscriber Squid anda dapat local mirror. Teknologi ini telah wujud , cuba lihat http://cachevideos.com/ . Servis ini berbayar, anggaplah ia sebahagian dari modal anda.

Kemudian untuk pelbagaikan produk, anda boleh perkenalkan Content Filtering service menggunakan http://urlblacklist.com/, blacklist mereka adalah yang terkini dan menyokong Squid Guard dan Dansguardian.

Bagaimana nak manage user ?
Sebelum ini saya berjaya manage user wifi MamakSpot menggunakan Freeradius - MySQL dan teknologi yang sama boleh digunakan untuk provide akses kepada user Proxy/Cache/CF anda. Cuba lihat pakej di bawah

3 months access Proxy : RM30
3 months access Family Content Filtering + 5 accounts : RM20

Dan anda cuma target dahulu 20 user setiap bulan untuk subscribe dengan service anda dan upah blogger / facebooker untuk ceritakan experience mereka

Admin manage user melalui Web Based, dan user boleh melihat URL yg dilayari oleh anak-anak melalui web based di man-mana sahaja, log pengunaan kena custom made dari Squid.log,Dansguardian dan Radius Accounting.

Bagaimana hal pembayaran ?
Integrate FPX processing payment
Paypal Malaysia
Atau bayaran secara konvensional guna Maybank2u Transfer


Perlukan consultant atau prototype untuk sistem ini ?
Hubungi saya di azril.nazli {at} Gmail.com

4 ulasan:

  1. salam,
    ni first time baca blog awak. sy berminat gak nk buat blocked porno tu.HUrmmm tp sy tak pakai linux. Sy tak pandai sgt bab2 software ni. Kalau boleh ajar sy. sy guna Window 7. Mekasih byk2.

    BalasPadam
  2. wasalam

    Untuk Windows 7, boleh cuba produk keluaran syarikat kami, JARING Communications SDN BHD

    http://it.jaring.my/thoyyibah/

    BalasPadam
  3. wahhh menarik tu bro. Nak belajar step by step boleh kan? Aku da ada target user...

    BalasPadam
  4. yup boleh, modalnya sebenarnya 1 server aja..statrt dengan VPS hosting.....

    BalasPadam